23 października w Parku Nauki Torus odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i opiekunów inspirowane zasadą Zero Waste. Są częścią dofinansowanego przez miasto projektu „Ciechanów nie marnuje!”, który realizuje Bank Żywności w Ciechanowie.
Zajęcia przeznaczone dla dzieci od 7 roku życia wraz z opiekunami odbędą się w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności. Warsztaty będą zwieńczeniem Ciechanowskiego Tygodnia Niemarnowania, który rozpocznie się 15 października.
Tygodniowy program edukacyjny będzie realizowany przez Bank Żywności w Ciechanowie w szkołach na terenie miasta. Obejmie warsztaty o niemarnowaniu i kreatywnym gotowaniu, konkursy dla dzieci i młodzieży oraz Lekcje Niemarnowania.
Światowy Dzień Żywności jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
23 października od 11.00 do 13.00 na warsztatach w Parku Nauki Torus będzie można dowiedzieć się, jak gotować zgodnie z zasadą Zero Waste. To coraz bardziej popularny sposób gospodarowania w wielu domach, w których dba się o ekologię. Zgodnie z nim człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Z uwagi na ograniczenia epidemiczne obowiązuje rezerwacja miejsc (zapisy tel. 23 674 93 13).
Projekt „Ciechanów nie marnuje!” uzyskał wsparcie finansowe Urzędu Miasta Ciechanów w ramach corocznego konkursu dla organizacji pozarządowych i pożytku publicznego, organizowanego przez ratusz. Wśród priorytetowych zadań objętych konkursem znajdują się m.in. przedsięwzięcia realizowane na rzecz mieszkańców z zakresu ekologii czy ochrony zdrowia.
Pierwszą odsłoną projektu w tym roku było zorganizowanie obchodów Międzynarodowego Dnia Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności stanowionego przez ONZ (29 września) w Ciechanowie. Bank Żywności oraz Oddział Powiatowy PCK przy wsparciu miasta przeprowadziły charytatywną akcję gotowania „Zupy Disco” w stołówce PCK. Kucharze i wolontariusze przygotowali dla podopiecznych PCK danie z warzyw, które Bank Żywności odbiera z ciechanowskich marketów.